Wat is CCTV

CCTV, Closed Circuit Television

CCTV is de Engels vertaling die gebruikt wordt voor camerabewaking en toezicht. Het komt er op neer dat we spreken van een gesloten tv of camera systeem. Dus alleen toegankelijk voor van te voren bepaalde partijen zoals een eigenaar, toezicht of meldkamer. Daarnaast worden eigenlijk altijd de beelden ook opgenomen om eventueel later de beelden terug te zien als er iets heeft plaatsgevonden wat nader onderzocht moet worden. Ook dit kan alleen gedaan worden door bevoegde personen. Beelden die opgenomen zijn kunnen als bewijsmateriaal dienen als er een misdrijf of vandalisme heeft plaatsgevonden en deze is opgenomen.

teqjob beveiligingstechniek cctv

Draadloos CCTV

Omdat tegenwoordig de bandbreedte op het internet (wifi) steeds groter kan worden en de encryptie van de signalen steeds lastiger te ontcijferen is komt het vaker voor dat camerasystemen draadloos /of bekabeld over internet in ‘the cloud’ uitgevoerd worden. Het voordeel hiervan is dat beelden opgeslagen kunnen worden in een cloud omgeving en hierdoor direct toegankelijk voor meerdere partijen.

Wetgeving CCTV

Wetgeving camera toezicht

De wetgeving rond het gebruik van camerasystemen is sterk veranderlijk omdat de techniek en de toepassingen snel veranderen. De meest recente wetgeving is te lezen op de website van de Rijksoverheid. In kort zijn er 4 categorieën:

  • Openbare plaatsen
  • Flexibel cameratoezicht
  • Werkvloer of winkels
  • Rond en in een woonruimte

Voor alle inzetgebieden gelden andere regels. In winkels of op de werkvloer mogen camera’s alleen toegepast worden indien dit echt nodig is. Bijvoorbeeld bescherming tegen diefstal, vandalisme of beschadiging. In en rond een woning mag een camera nooit gericht staan op de openbare weg of op een toegang of gebied wat niet van de eigenaar is. Privacy is een enorm belangrijk aspect bij het inzetten van cctv systemen.

Toepassingen camerasystemen

Gezichtsherkenning

De toepassing hiervan moet in verhouding staan tot de ernst van de situatie en niet door andere, minder ingrijpende, maatregelen vervangen kunnen worden. Wordt ook toegepast binnen bedrijven om de toegang van de persoon te bepalen.

Big Data

Door de analyse van Big date (opgeslagen beelden) kunnen er routines herkend worden en de afwijkingen hierin. Dit kan leiden tot het herkennen van een mogelijk trigger zijn om de beelden door te sturen naar een daarvoor bevoegd persoon.

AI

Door kunstmatige intelligentie toe te passen kan er een lerende eigenschap toegepast worden. Zodoende kunnen er algoritmes ontworpen worden die van grote waarde kunnen zijn en die wij nog niet toegepast hebben.

Cyber security

Omdat camera beelden enorm privacy gevoelig zijn is het steeds belangrijker om deze beelden versleuteld en over beschermde netwerken te verzenden. Omdat het een wetloop is tussen hackers en ontwikkelaars is er veel vraag naar Cyber security specialisten.

Inzet CCTV

CCTV installaties worden o.a op de volgende situaties ingezet:

  • Gebiedsbeveiliging, denk hierbij aan afgesloten terreinen zoals bouwlocaties, havens, luchthavens en scholen
  • Observatie van bezoekers aan evenementen, winkelcentrums, musea, treinsatations en sportstadions
  • Verkeersbewaking, parkeergarages, tunnels en sluizen
  • Toezicht houden op locaties die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen, gevaarlijke industriële omgevingen
  • Toegangscontrole systemen, toezicht werknemers industrie, winkels en banken

Interesse in een baan binnen de beveiligingstechniek?

Diverse partners van TeqJob Beveiligingstechniek hebben CCTV systemen als een specialisatie. Dit onderdeel is nog sterker in ontwikkeling dan andere manieren van beveiliging. Dit komt omdat er steeds meer mogelijk is met een camera systeem en het steeds goedkoper wordt om dit in te zetten. Kijk bij onze openstaande << vacatures Beveiligingstechniek >> of neem direct contact met mij op.

Informatie

TeqJob Beveiligingstechniek is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, beveiligingstechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram